SZKP MAX – A megújult Széchenyi Kártya Program kedvező hitellehetőségeket biztosít

SZKP MAX – A megújult Széchenyi Kártya Program kedvező hitellehetőségeket biztosít

A hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését szolgáló, különböző támogatott finanszírozási lehetőségeket kínáló Széchenyi Kártya Program eddigi eredményeit tekintve a kormány 2022. június 16-i ülésén döntött annak megerősítéséről. Az energiaválság okozta megnövekedett energia többletköltségek finanszírozásának könnyítése, valamint a hatékonyságnövelő és technológiaváltást segítő beruházások elősegítése érdekében két új, speciális, kiemelten támogatott hitelkonstrukció is bevezetésre került július 1-jén.

A koronavírus világjárvány okozta gazdasági krízishelyzetben a kormány a Széchenyi Kártya Programon keresztül is kiemelten támogatta a vállalkozásokat, amelyek részeként 2020 tavaszán a Széchenyi Kártya Program Plusz, majd 2021 nyarán a Széchenyi Kártya Program GO! a válság hatásait enyhítő hiteltermékeit hirdették meg.  Ezek sikerét jelzi, hogy összességében 2 000 milliárd Ft-ot meghaladó hitelszerződés jött létre. A Széchenyi Kártya Program új hitelkonstrukcióinak egyik legnagyobb kihelyezője a területi kamarák között a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara volt.

2022 júliusától a Széchenyi Kártya Program MAX keretében új elemként indult el évi fix 1%-os, ügyfél által fizetendő kamaton a Széchenyi Energiakártya, amely az energiaválság által érintett vállalkozások számára kínál kedvező, szabad felhasználású folyószámlahitelt, akár 3 éves futamidőre.

További újdonság, hogy a kormány az energiahatékonyság-javítást és technológiaváltást segítő beruházások elősegítése érdekében a Széchenyi Beruházási Hitel MAX-on belül egy évi fix 0,5%-os kamatszinten elérhető hiteltípust is bevezetett, legfeljebb 400 MFt-os max. igényelhető hitelösszeggel.

A Széchenyi Kártya Program MAX hiteltermékei:

  • Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX a napi működési költségek biztosításához. Az igényelhető hitelkeret a korábbi 100 millióról 250 millió forintra emelkedik, a hitel maximális futamideje ezentúl akár 3 év is lehet, évi fix 3,5 % (az Energiakártya esetén 1%) kamatozás mellett.
  • Széchenyi Likviditási Hitel MAX a vállalkozás működéséhez szükséges forgóeszköz beszerzésekhez, 3 éves futamidőre, évi fix 3,5 % mellett.
  • Széchenyi Beruházási Hitel MAX szinte minden beruházási hitelcél finanszírozásához az agrárszektorban is. A hitel futamideje továbbra is maximum 10 év, az igényelhető hitelösszeg akár 400 millió forint. A konstrukció keretében finanszírozható hitelcélok köre kibővül, a hitel használható a klasszikus beruházási célok (mint pl. új és használt gép, berendezés, ingatlan, egyéb tárgyi eszköz beszerzés) mellett hitelkiváltásra, üzletrészvásárlásra, ezenkívül agrár célú beruházások megvalósítására is. A hitel kamata évi fix 1,5%, illetve energiahatékonyságjavítást és technológiaváltást segítő hitelek esetén évi fix 0,5%.
  • Széchenyi Mikrohitel MAX a kormány döntése értelmében továbbra is lehetőséget biztosít a legkisebb, illetve a hitelpiacon korlátozott hitelfelvételi lehetőséggel rendelkező, akár kezdő mikro- és kisvállalkozások beruházási céljainak megvalósítására (pl. ingatlan vásárlás, egyéb tárgyi eszköz finanszírozásra) évi fix 1% kamat mellett. A hitel maximális futamideje 10 év.
  • Széchenyi Lízingkonstrukció MAX pénzügyi lízingügyletek finanszírozására. A konstrukcióban a beruházási hitelek kiegészítéseként sor kerülhet mindenféle új vagy használt haszongépjárművek, gépek, berendezések és eszközök pénzügyi lízing keretében történő finanszírozására, akár 10 éves futamidővel. A lízing kamata évi fix 3,5%.

A vállalkozások a Széchenyi Kártya Program MAX elemeit 2022 júliusától igényelhetik a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ügyfélszolgálatain.

Kecskemét, Árpád krt. 4.
Tel: +36 76 501-500
E-mail: [email protected]

Kalocsa, Búzapiac tér 10.
Tel: +36 78 566-220
E-mail: [email protected]

Baja, Kossuth Lajos u. 2-4.
Tel: +36 79 520-400
E-mail: [email protected]

Kiskunhalas, Szilády Áron u. 31.
Tel: +36 77 528-896

E-mail: [email protected]